Nå er jeg tilbake på nett!
Etter et utrolig koselig opphold i Korgen, med ny lærdom som avslutning på det,
hentet jeg Mannen fra byen som reiste med (les:) tog til Korgen.
Vi kjørte videre til Trondheim hvor vi hentet Honningkrokka,
han har vi nå hatt først en uke alene, så en uke sammen
med sine foreldre som kom hit nord og møtte oss!
Var sikker på at jeg skulle få blogget litt på turen,
men å være småbarnsforeldre er jammen ikke
bare bare i vår alder!
Tilbake til min nye lærdom!
Jeg har lært å bake kamkaker, og dette er hva jeg skrev om kamkaka i dette innlegget!
Kamkaka har sin opprinnelse i Korgen, og eller event. Bleikvasslia, i Hemnes kommune i Nordland.
Det strides de lærde om, og kan forståelig nok ikke bli enig,
da denne kaka er som "nasjonalrett" å regne i disse områdene.
Sågar skal man ikke spise kamkaka utenfor grensene her!
Hovedsakelig er det fint hvetemel som brukes, men også rug og bygg kan tilsettes.
Et "sættarkjøvel" brukes til å lage rutenett i leiven, som gir den ferdigstekte kamkaka oppblåste ruter.
Kamkaka stekes på helle i oppmurt baksteovn -og veden som brukes er older.
De spises med smør, og ellers det pålegg du måtte ønske, men brunosten blir nok favoritt her.
De spises med smør, og ellers det pålegg du måtte ønske, men brunosten blir nok favoritt her.
Ingrid har lovt Sonja og meg å lære bort kunsten det er å bake kamkaka, til neste sommer! Gledes.
Sommeren er kommet og kunsten har Ingrid lært bort,
her er en liten innføring i kamkakebakst!
Denne kjekke karen på 85 år var oppe før fuglene og fyrte opp i grua til oss.
Hjertelig takk, Harald!
Hjertelig takk, Harald!
Det er older/or som egner seg best til baking i stenovn må vite!
Ingrid setter deigen på "gammelmåten", ingen maskin "her i gården",
hun mente det skulle være sånn...selv om vi mente hun skulle
bruke maskin for å spare skuldrene sine!
...selv om det var "uhorvelig" mye gjær i deigen, skulle den ikke heve...
...med vante hender "knaes" deigen lett...
...før den deles i små boller...
...Ingrid og Sonja klare til å kjevle ut bollene...
...det er et presisjonarbeid å få leivene runde...
...og passelig store...
...så brukes "sættarkjøvel" til å sette kakene!
"Sættarkjøvel" er i dag bare med et håndtak,
mens det før i tiden ble brukt en slags kam som var laget av bein eller horn,
og som de "satt" i leiven for å lage mønster.
Kanskje vil noen kalle det et slags trinseredskap?!
...rutemønsteret er klart...
...min første utbakte kamkake, ever...
...tid for heving, i stativ på selve grua...
...problemet var ikke å bake ut...det var faktisk lettere enn antatt...
...det var da stekingen skulle foretaes at det gikk litt i stå...
..."mesteren" selv gjorde hva hun kunne for å få fordelt
under -og overvarmen likt sånn at kakene ble
stekt i riktige "former"...
...de første fikk litt mye undervarme...
...etterhvert klarte vi å få fordelt varmen rundt steinene...
...det var en kunst å holde jevn varme i grua...
...det var vel egentlig det som var vanskeligst med hele baksten!
Vi ble enige om at vi neste gang måtte få noen til å sitte ved
grua hele dagen...bare for å steike...kanskje en "frossenpinn"
...for gjett om det var varmt?
..."lageret" av kaker vi klarte å bake...vi var så stolte...
Dette så artig ut! Og så morsomt det er å lære noe nytt. Tenker det ble en trivelig dag rundt grua.
SvarSlettArtig du skrev older. Det heter det også på nordmørsdialekt.
Her er det oppholdsvær og vind i dag. En utmerket dag for lufting og vasking, så det er vel bare å hive seg rundt.
Ha en fin mandag!
Alltså, sånt bröd ser ju så gott ut så det vattnas i munnen, och med smör och osten på.....Mmmmm...Och när man gör det själv och med riktig ved och allt, det är guld värd. Går inte att jämföra med köpta limpor som bakats på fabrik....
SvarSlettDet var kul att få läsa om kambröden, dom är väldigt vackra att titta på!
Agneta kram
kor artig - dette kunne eg tenke meg å prøve,
SvarSlettmen eg har heller ikkje slik ovn - ønske ønske ;)
nyt dagen - monika smil
Hej Kristin.
SvarSlettDet ser hyggeligt ud.....
Dejligt at se dig tilbage på bloggen igen - håber at du har nydt din "ferie".
Ønsker dig en god dag / god ny uge.
Knus Hanne Bente
For en trivelig dag du har hatt..
SvarSlettSpennende med noe nytt.
Fikk vann i munnen nå jeg..skulle gjerne smakt på.
Kos deg videre og ha en fin dag.
klem Anne
Hei på deg.
SvarSlettDette ser koselig ut og det hadde vært kjekt å smake. Får etterlyse slike brød når jeg drar nordover neste gang.
En fin uke.
Oj, de så også kjempegode ut! Herlig å lære slike gamle kunster, heldig du! Tenker du har kost deg, og jeg skjønner den med å være småbarnsforeldre...når mine 4 under 4 år møtes, da er jeg passe sliten, men såå glad og fornøyd:))
SvarSlettKos dæ videre, klem;)
Kor spennande !
SvarSlettViktig at ein fører slike tradisjonar vidare, så kjekt at ho som lærde bort er ung, det tyder på at kunnskapen blir halde i hevd.
Og kakene ser nydelege ut.
Har sakna deg på bloggen :) Forstår du har hatt ei fantastisk ferie.
Og, når det gjeld småbarnpass seier eg ofte at jammen er det viseleg tillaga, ein får born når ein er på topp....;)
Klem frå Anne-Mari
Flott serie og morsomt å se hele prosessen.
SvarSlettÅ så gøy! Tenk, dette var en skikkelig tradisjonell ting å gjøre skjønner jeg, selv om jeg aldri har sett slike "kaker" før. Det så nydelig ut og morsomt med dette mønsteret. Tenk å ha sin egen bakerovn...!!!! Så gøy at du har fått være med på dette.
SvarSlettLiv :O)
Lagde et lite innlegg på livs lyst facebook om dette ;O)
SvarSlettHer ja ;O)
SvarSletthttps://www.facebook.com/LivsLyst
Hei du min venn,,,
SvarSlettDet så godt ut ,,det er så gøy og gjøre ting man ikke kan,,
Håper du har en fin sommer , vær eller ikke vær det gir vi blaffen i hehe.
Klem fra Marit.
Skulle gjerne satt tennene i den kamkaka! Det så deilig ut! Så artig å være med dere på kamkakebakst! - og attpåtil treffe kjentfolk!! Hils masse til Sonja! :-)
SvarSlettÆ lure på ka en gjør når en itj har et "settarkjøvel"?
SvarSlettMvh Eva