I mange hjem er nok grøt vanlig å spise til lunsj/formiddagsmat på lørdager!
Grøt, eller graut, er en tyktflytende matrett som er laget av gryn, mel eller ris og væske, vanligvis melk eller vann.
Melketilsatt grøt serveres vanligvis varm.
Grøtmelet inneholder stivelse, slik at koking over tid fører til at massen tykner.
Brukes for lite væske, får man pudding.
Grøt kan også lages av frukt eller bær eller bare saft.
Tykningsmiddel er da potetmeljevning (nordisk rødgrøt) eller maisstivelse(Maisenna).
Denne serveres ofte kald, med melk eller fløte til.
Vi spiser også ofte grøt på lørdager, og bestandig lager vi grøt av Geisha ris som skal koke i tilsammen ca. 1 time.
På hytta fant jeg ut at det måtte være genialt å bruke snarkokt risengrynsgrøt
i porsjonsposer for å gjøre dette fort og effektivt, når vi jobbet som værst!
Grøt, eller graut, er en tyktflytende matrett som er laget av gryn, mel eller ris og væske, vanligvis melk eller vann.
Melketilsatt grøt serveres vanligvis varm.
Grøtmelet inneholder stivelse, slik at koking over tid fører til at massen tykner.
Brukes for lite væske, får man pudding.
Grøt kan også lages av frukt eller bær eller bare saft.
Tykningsmiddel er da potetmeljevning (nordisk rødgrøt) eller maisstivelse(Maisenna).
Denne serveres ofte kald, med melk eller fløte til.
Vi spiser også ofte grøt på lørdager, og bestandig lager vi grøt av Geisha ris som skal koke i tilsammen ca. 1 time.
På hytta fant jeg ut at det måtte være genialt å bruke snarkokt risengrynsgrøt
i porsjonsposer for å gjøre dette fort og effektivt, når vi jobbet som værst!
...den gamle "traveren" på ca.70 år fungerer fint...selv med bare to plater,
og bitteliten steikovn...
...neste gang blir det ikke hurtiggrøt av posjonsposer!
Grøten gjorde oss forsåvidt mette, men for de som husker sagogryn,
(den ekte sagogrynen som var utvunnet av sagopalmen, og som ikke finnes mer)
så var konsistensen å sammenligne med den.
Litt sent å komme med "grøtinnlegg", men her har det gått i "ett" hele uken!
Dagen i dag har vært brukt til rydding, baking, sammensetting av tårnkake, koselig middags -og kaffebesøk.
Hjertelig takk til deg som har trukket lodd i mitt lille "jubileumslotteri",
har dessverre ikke hatt kapasitet til å stikke innom alle, men takk igjen!
For deg som ikke har trekt lodd, kan du gjøre det HER
I kveld blir det tidlig i seng...og tidlig opp i morgen
...for å kjøre noen mil i konfirmasjon...
Ønsker deg ei fortsatt super helg...her skinner sola på balkongen...
Klem fra Kristin
Herlig komfyr..direkte nydelig! Jeg er skikkelig glad i grøt, men spiser gjerne Toro sin, men ingenting som hjemmelaget.
SvarSlettGod tur imorgen, klem fra mæ;)
SÅ fin konfyr! denne er det nok mange i blogglandia som missunner deg ja ;)
SvarSlettGrøt ja, ikke en slager her i huset - men koselig med slike Lørdagsgrøt-tradisjoner :)
Ha en fin Søndag -
Klem Jatte♥
Vi har heller ikke noe grøttradisjon her i huset, men spiser grøt mer på vinteren (nissegrøt - som sønnen kaller det)
SvarSlettOvnen din derimot var kjempe flott!
Ønsker deg en kjempe fin søndag. Klem
Vi har ikke grøttradisjon, selv om jeg er vokst opp med det :)
SvarSlettFin ovn, såå kul!
Fin søndag til deg!
Her skal dagen bare nytes med pledd og blogging.
Fine tanker til deg *smile*
Flot komfur du har.
SvarSlettJeg kan rigtig godt lide havregrød UDEN salt, men kanel og sukker på.
Ønsker dig en god søndag.
Knus Hanne Bente
Blir helt nostalgisk av å se den gamle komfyren din. Minner meg om den Sørlandskomfyren vi hadde heime i min barndom. På den ble det kokt mye grøt. Vi er glad i grøt begge to, og her er det enten rømmegrøt eller risengrynsgrøt på bordet hver lørdag. Til risengrynsgrøten koker jeg inn vannet, sper med melka og gir det et oppkok. Så lar jeg kjelen stå i kald stekeovn omtrent til vi skal spise, og da er det vanligvis bare å koke grøten noen minutter før den er klar. Bruker vanlig grøtris med lang koktid og H-melk.
SvarSlettØnsker deg ei fin uke!
Gröt äter jag oftast till frukost eller kvällsmat. Även om det blir väldigt sällan. Risgrynsgröt har vi mest till jul, även om de gamla på jobbet får det varje söndagkväll!!
SvarSlettHoppas du får en fin vecka.
Kram Elzie
Grøt er bare rett og slett godt! Er vant med grøt på lørdager jeg også :)
SvarSlettEtter at ungene flyttet ut er det blitt mindre av det, for min kjære ikke er så glad i grøt, men jeg lurer meg til det noen ganger :D
Ha en videre flott søndagskveld - Klem!!
Så flott komfyr!! Så bra at den fungerer enda- etter menge år! Grøt, ja. Det var mye lørdagsgrøt her i heimen da ungene var små. Nå er det lenge mellom hver gang. Men tradisjonen tro har vi risengrynsgrøt med mandel på julaften formiddag. Den som finner mandelen får en liten premie og det er som regel en marsipangris (eller annen julegodt). Ønsker deg ei fin uke! :-)
SvarSlettDet er absolutt best med grøten som koker lenge! Helt klart.
SvarSlettZopp Design har et stort sommerblogglotteri gående.
Mange spennende premier og masse artig innhold.
Ta turen innom oss!
Gröt ska allt vara gjort på det gamla vanligt sättet, långkok som tar tid. Och sagogryn, ja, vart tog dom vägen, det som var så gott. Mormors sagogrynssoppa! Så gott!
SvarSlettAgneta kram
Stilig ovn! (",) Vi hadde ALLTID grøt på lørdager i min oppvekst, og i det siste har jeg og kjæresten blitt "sentis" og tatt opp igjen tradisjonen. Men vi foretrekker også den langkokte...
SvarSlettGrøt er godt , vi spiste havregrøt hver morgen når gutta var små.
SvarSlettNå blir det mest semule grøt med rød saus til dessert.
Så herlig at solen skinner og varmer på dere Kristin , det å kunne sitte ute på kvelden med et ull pledd og noe godt i koppen har vi jo ventet så lenge på.
Måtte det vare , ha en super duper dag .
Maritklem.
Jeg husker godt slike gamle komfyrer der toppen kan vippen opp og det kan vaskes rundt platene. Sagogryn..jeg visste ikke at det ikke finnes lengre...hmmm!
SvarSlett