13. des. 2011

Luciadagen

  Svart senker natten seg
i stall og stuer.
Solen har gått sin vei,
skyggene truer.
Inn i vårt mørke hus
stiger med tente lys
Sancta Lucia, Sancta Lucia

 "Mørket skal flykte snart
fra jordens daler."
Slik hun et underfullt
ord til oss taler.
Dagen skal atter ny
stige av røde sky
Sancta Lucia, Sancta Lucia.

Natten er mørk og stum.
Med ett det suser
i alle tyste rum
som vinger bruser.
Se på vår terskel står
hvitkledd med lys i hår
Sancta Lucia, Sancta Lucia
  

Luciatoget som besøkte oss på jobb!

 
Luciafeiring 13. desember
13. desember feirer vi Luciadagen. Dagen er viet til helgenen Santa Lucia, som ble drept 13. desember i år 304 for sin kristne tro. Her kan du lese mer om Santa Lucias historie, og hvordan Luciafeiringen er en blanding av kristen tro og folketradisjon med røtter tilbake til middelalderen.

Santa Lucia av Syrakus (283 - 304)
Lucia var en rik ung kvinne fra Syrakus på Sicilia, som ble født i år 283. I følge legenden ble Lucia forlovet til en adelig, men hedensk mann. Som en sterkt troende kristen, nektet hun å gifte seg med han. Hun sverget i all hemmelighet en kyskhetsed til Gud og lovet at hennes medgift skulle deles ut til de fattige. Hennes mor ble i mellomtiden svært syk, men ble mirakuløst frisk etter at Lucia hadde bedt til den hellige Agathe. Da Lucias forlovede fant ut om hennes uvilje og kyskhetsed, anga han henne som kristen til keiser Diokletians stattholder på Sicilia, Paschasius. Historien ender med at da vaktene kom for å ta henne klarte de ikke å rikke på henne, og de klarte heller ikke å sette fyr på henne. Noen varianter av legenden forteller at de også torturerte henne med å stikke ut øyene hennes. Lucia ble knivstukket til døde 13. desember i år 304.

Hun ble kanonisert av kirken kort tid etterpå.
Lucia er blitt skytshelgen for de blinde og svaksynte i samfunnet. Siden navnet hennes er utledet av det latinske ordet for lys ("lux"), passet det bra å gjøre hennes dødsdag til en lysfest i forbindelse med vintersolverv. Det var egentlig først fra middelalderen at hennes historie virkelig vant popularitet i Europa. I Skandinavia er det lang tradisjon for å feire Lucia 13. desember, og da spesielt i Sverige. Tradisjonen vokst særlig frem etter reformasjonen i 1537. I deler av Norge har det imidlertid tradisjonelt vært en ganske anderledes markering av 13. desember.
Lucia
Santa Lucia. Maleri av helgenen laget av Quirizo di Giovanni da Murano (1400-tallet). Illustrasjon hentet fra Wikimedia Commons (http://commons.wikimedia.org).
Lussi langnatt
Her i Norge har folketradisjonen knyttet opp til 13. desember vært av en ganske annen karakter, med røtter i hvert fall tilbake til middelalderen. Ikke bare var det årets lengste natt, men grovarbeidet før jul skulle være ferdig. Hadde du sluntret unna ville Lussi ta deg. Lussi var en ond kvinneskikkelse, nærmest en demonlignende figur, som reiste rundt i mørket og straffet de som ikke hadde gjort jobben sin. Hvis ikke barn oppførste seg, kunne de blit tatt av Lussi. For å beskytte seg, malte man kors på dørene og holdt seg inne. Denne Lussi-skikkelsen har altså lite med Santa Lucia av Syrakus å gjøre. Den norsk Lussi har muligvis mer til felles med Adams første kone, Lillith, som i gammeljødisk tradisjon var ættemor til alle de underjordiske.

Luciafeiringen i dag
Luciafeiringen slik vi kjenner den i dag, har kommet til oss gjennom Sverige som antagelig er blitt introdusert til tradisjonen gjennom italienske sjøfolk. I dag feires dagen med at barn går i tog i lange, hvite kjortler med lyskrone. I følge Lucialegenden ble også stallgutten, som var vitne, drept 13. desember i 304. Denne stallgutten minnes i samme opptog ved at enkelte guttter har på seg høy hatt på hodet, i steden for lys (stjernegutter). Samtidig med opptoget, synges Luciasangen. Denne sangen har egentlig ikke noe med helgenen Lucia å gjøre, men er en napolitansk folkesang med gamle røtter. 

Til feiringen hører også de såkalte lussekattene, som er boller med safran og rosiner lagd i spiralformer. 
Om disse bollene har noe å gjøre med den gamle folketradisjonen om Lussi, kan man jo lure på...

Oppskrift på Lussekatter:
150 gr smør
5 dl melk
50 gr gjær
1 gr safran el 1/2 ts gurkemeie
150 gr sukker
0,5 ts salt
2 ts kardemomme
13 dl hvetemel
Pensling og pynt:
1 stk. sammenvispet egg
1 dl rosiner
Stekes på 255 grader i ca. 5-8 minutter

Oppskrift hentet fra http://www.tine.no
lussekatter
Lussekatter. Foto hentet fra Wikimedia Commons (http://commons.wikimedia.org).13 desember minnes jeg alltid i kjærlighet!
Min snille mamma døde denne dagen,
for 11 år siden.

 Fortsatt god, nest siste adventsuke!
Klem fra Kristin... som liker de svenske med safran aller best!


 
Posted by Picasa

10 kommentarer:

 1. Hej Kirstin.
  Dejlige billeder - dejlig Lucia-sang.
  D.13.12. er også en ganske særlig dag for mig.
  Jeg var for 10 år siden med til at hjælpe "en lille Lucia-brud" til verden.
  Jeg var fødselshjælper ved en planlagt hjemmefødsel.
  Ja, jeg har min egen privat fotograf, der altid er parat til at rykke ud, og tage billeder.
  Ønsker dig en god Lucia-aften.
  Knus Hanne Bente

  SvarSlett
 2. Så koselig , det er en stund siden jeg så gutta med lys og glitter men jeg husker jeg fikk klump i halsen hver gang.
  Her blir det ikke boller men muffins i dag til kaffen,,søte former,,
  Du skal vite det er så stas og pakke opp en gave hver dag , jeg føler meg som et lite barn he he.

  Ha en fin kveld Kristin , klem fra Marit.

  SvarSlett
 3. Hei, og tusen takk for alltid like koselige kommentarer inne hos meg:) Lillefrøken fikk være Lucia i dag i bhg, og du kan tro det var en stolt jente! Fin Luciafeiring med grøtfest i bhg:) Fortsatt fin tirsdagskveld! Klem

  SvarSlett
 4. Va trevligt att få Luciasången på Norsk! Den ska jag spara.
  Ha en fin dag!
  Kram Åsa-

  SvarSlett
 5. hmm.. Adams første kone ?..det har jeg aldri hørt om før..

  det er litt merkelig hvordan slike tradisjoner oppstår.. historier endres og blandes, ritualer likeså.. tilslutt er det lite igjen av opprinnelsen.. og få vet hvorfor man feierer : ) de eneste som er lykkelig, er handelstanden som lurer oss til å kjøpe både det ene og det andre.. for uten deres varer kan vi ikke få en vellykket feiring : )) men ungene er nå utrolig søte når de går i prossesjon : ))

  takk for innføringen.. tror aldri jeg har hørt hele historien før.. interessant lesing !

  ha en fin dag.. her er det bekkmørkt i skrivende stund..

  SvarSlett
 6. Hei og god morgen.
  Takker for så fin info om Lucia. Jeg har ikke tradisjon for dette og det ser jeg hvorfor nå når mine foreldre er humanister :)
  Rart hvordan tradisjoner oppstår og blandes i hverandre. Det viktigste er at alle får en fin og koselig opplevelse og spesielt barna :)
  Ha en flott dag
  Randi

  SvarSlett
 7. Så koselig å få besøk på jobben av Luciatog! Godt å få litt innføring i historien også - kjekt å vite.

  Klemmer fra
  Kjersti

  SvarSlett
 8. Så koselig alt du skrev om Lucia, artig og få de skjønne ungene på besøk på jobben :)

  Takk for besøk inne hos mæ, all den lille sneen vi hadde her i Skjomen, er blåst bort inatt, vi har 5+ g idag, så nu ønsker æ mæ mere sne til jul, ha en fin onsdag, hilsen Lisbeth ;D

  SvarSlett
 9. Så koselig alt du skrev om Lucia, artig og få de skjønne ungene på besøk på jobben :)

  Takk for besøk inne hos mæ, all den lille sneen vi hadde her i Skjomen, er blåst bort inatt, vi har 5+ g idag, så nu ønsker æ mæ mere sne til jul, ha en fin onsdag, hilsen Lisbeth ;D

  SvarSlett
 10. Koselig å få beskøk av Lucia på jobben sin. Jeg lurte på om jeg skulle bake lussekatter å kle meg ut som Lucia å ta runden på jobben min, men det ble med tanken :D
  Ønsker deg en flotters kveld.

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en koselig kommentar