24. jun. 2011

St.Hans en saga blott.


Etter å ha brukt St.Hans dagen i Sverige, er vi nå tilbake i moderlandet. Svenskene er rå på å feire midtsommarafton, men heller ikke den fikk vi med oss. Da var vi nemlig på tur hjem, og "Majstången" ikke satt opp. Det med "Majstången" har ingen ting med måneden mai å gjøre, men for at de kler stangen med løv og blomster- altså majer den! Det er en Tysk tradisjon fra 1400-tallet, som svenskene har adoptert. Der pyntet de med løv og annet grønt når det var store festivitas. Nå er det sånn at svenskene ikke klarer seg uten den på midtsommaraften.


Tilbake til hvorfor vi og fam. L. dro til Sverige! Det har seg sånn at det lille hjerte har kommet inn på videregående skole nettopp i Sverige og nærmere bestemt Gällivare, derfor var det jo på sin plass å dra ned der for å se på skole og hybel til gutten!! Intensjonen for mora var at gutten skulle kunne bruke sommereren til å tenke seg godt om, og helst angre seg og kunne si: "æ blir hjæmme". Men han var så lykkelig som "tusan" , både med skole og hybel! Grrr....
Vi må faktisk si oss enig! Når han først vil gå på skole der, så ser vi at overgangen fra "Hotell Mamma" ikke blir så himla stor. Kommer de seg ikke opp, blir de vekket, og til og med kjørt på skolen, manglet de mat ordnet det seg, og i svenske skoler får de jo et varmt måltid pr. dag, så sultne skulle de ikke legge seg.  Gratis nett, og gratis vask av klær, hva mer kan en 16-åring ønske seg? Og selvfølgelig stipend og borteboerstipent fra Statens lånekasse i Norge, + penger fra den svenske stat til ny pc. Dette er trist for meg!!


Skolen er ganske ny, og kun 70-80 elever går der, fordelt på tre årskull. 


ENERGIGYMNASIET


Hadde jo som sagt håpet å få se "majstången" på hembygdsområdet, men ingen "stång" var å se. Noen bilder fikk jeg iallefall tatt.  
 Utsikt over Gällivare


Fjàllnàs Castle  

 

Det er ikke bare å rope stopp, jeg må ta noen bilder, når mannen fra byen kjører i 140!
Jammen, de e jo motorvei, sier han da! Zoom inn så får du kanskje se hva som skjuler seg ved veikanten, tatt ut vinduet i 140!!! 

På vei hjem stoppet vi på hytta til fam. L og jeg legger med noen bilder derfra. Se den nydelige værslitte naustdøra som henger i taket, kontrasten er stor til den ellers så hypermoderne innredningen.  

Legg merke til glassgelenderet, og maleriet av Mariann Aulie rett frem, det er fjellhytte på høyt nivå!

 Terassen rundt hytta har bord som er lagt begge veier og to forskjellige farger på beisen, mannen i hytta der har estetisk sans
St.Hans får vi ta en annen gang, vi har hatt en koselig tur og ingenting er bedre enn å ha det bra!
Ønsker dere alle en estetisk god helg!
Klem fra Kristin
 
 
Posted by Picasa

1 kommentar:

  1. Tøft for begge parter når 16-åringen flytter på hybel...bare at han vet det ikke ennå:O))
    Men det hørtes jo virkelig ut som han blir godt tatt vare på.
    Flott hytte!!..artig med den døra:)
    Kos deg i helga, klem fra meg;)

    SvarSlett

Legg gjerne igjen en koselig kommentar